maandag, november 14, 2005

Huismus(Passer Domesticus)

Recordpoging wordt mus fataal.
Leeuwarden.
Een mus heeft vamorgen een aantal vergeefse pogingen gedaan om een nieuw wereldrecord dominostenen om gooien te vestigingen. De vogel was de FEC in Leeuwarden binnengevlogen, waar 4 miljoen dominosteentjes voor de recordpoging van vrijdag klaarstaan.
De ijlings toegesnelde organisatoren telden zo'n 23000 omgevallen steentjes. "Gelukkig hebben we 750 beschermingen ingebouwd anders konden we wel fluiten naar het wereldrecord", zei een zegsman. Voor de mus liep de recordpoging niet goed af. Toen hij in een stil hoekje was neergestreken schoot een te hulp geroepen (???) ongediertebestrijder hem dood.
Hieronder een korte samenvatting over wat ik aantrof op de website van de IVN(natuurvereniging).
Mussen tellen valt niet mee
Het tellen van huismussen is overigens geen eenvoudige zaak- Heel lang is zelfs de noodzaak om aantallen bij te houden niet onderkend. Van huismussen waren er gewoon ontzettend veel. Té veel zelfs volgens de boeren en de mus is nog steeds één van de weinige soorten die in alle jaargetijden gedood mag worden. Ook vogelaars hadden doorgaans weinig belangstelling voor de huis- mus. Door zijn sterke band met de menselijke omgeving viel voor sommigen de meest algemene soort eerder in de categorie post- duiven en boereneenden, dan in die van soorten die aandacht en bescherming verdienen

En ik maar denken dat deze vogels beschermd zijn in Nederland nou wat blijkt, als een van de weinige soorten nog niet beschermd. Zelf heb ik altijd zoiets van het is en blijft een leven ook al zijn er veel van, trek deze gedachte eens door op de mensheid en het wordt lekker rustig : ) nee dit slaat dus nergens op. En waarom om een recordpoging plastic steentjes (voor de zoveelste keer) om te zien vallen lekker belangrijk. Nee ze hadden dat beest net zo goed kunnen vangen en op een andere plek weer los kunnen laten.
Leven en laten leven.

1 opmerking:

Anoniem zei

Arm beest